Las vendémias
Introduction
Le cornut est un grand baquet que l'on transportait dans la vigne pour y verser le contenu des paniers (guirbas, guirbons, descs) des vendangeurs (vendemiaires).
Les vendangeurs (vendemiaires) transportaient les paniers sur leurs épaules à l'aide d'un coussin rembourré (cabeçal) prenant appui sur le front.
La vinification avait lieu à la cave dans une grande cuve, la tina.
Sonsir et cachar signifient fouler.
Ethnotexte
Lucien RICARD
né en 1910 à L'Issard-Grand de Rieupeyroux. De Flauzins de Lescure Jaoul.
Transcription
Occitan
Français
« Preniam lo cornut ambe lo carri e preniam lo desc ambe lo cabeçal. Los vendemiaires, cadun aviá son panièr. Quand lo panièr èra plen, vojavan dins lo desc. Metiam lo cabeçal sul cap e lo desc après e anàvem vojar dins lo cornut.
Lo portàvem aicí, lo vojàvem dins la tina e lo sonsissiam ambe los pès.
Cada matin, pendent sèt o uèit jorns après la vendémia, anàvem far chimpar la vendémia ambe los pès. Caliá far atencion.
Après, colàvem lo vin dins las barricas e las mecàvem. Al mes de febrièr, recolàvem. »
Lo portàvem aicí, lo vojàvem dins la tina e lo sonsissiam ambe los pès.
Cada matin, pendent sèt o uèit jorns après la vendémia, anàvem far chimpar la vendémia ambe los pès. Caliá far atencion.
Après, colàvem lo vin dins las barricas e las mecàvem. Al mes de febrièr, recolàvem. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...