Introduction
Selon un calendrier immuable, les bêtes montent sur l'Aubrac le 25 mai et en redescendent pour la Sent-Guirald (Saint-Géraud), le 13 octobre. Elles passent la belle saison dans des pâturages d’altitude appelés montanhas.
Dans les burons (masucs), on fabriquait jadis la fourme d'Aubrac.
Pendant l’estive, on gardait toujours au moins une vache à la ferme, la borièira ou despensièira, pour avoir du lait et fabriquer quelques fromages (cabecons, encalats…).
Ethnotexte
Roland NIEL
né en 1924 à Paris.
Transcription
Occitan
Français
« Fasián bravament d’encalats. Començavan de far crostar lo lach, que aquò èra un pauc paure la region, aicí, levavan un parelh de còps la crosta del lach per far lo burre e pièi los encalats, pardí, èran pas tan grasses que uèi. Quand avián tròp escrostat lo lach, los encalats èran coma de pèiras. Aquò fa que ne manjàvem pas gaire. »
Pas de traduction pour le moment.
© Tous droits réservés Institut occitan de l'Aveyron
Localisation
Vous aimerez aussi...
En cours de chargement...