Apalhar
Introduction
Autrefois, la paille servait à la nourriture du bestial et l'on obtenait du fumier en faisant des litières avec des feuilles de châtaignier (castanhièr), des fougères (falguièiras, falhièiras), des joncs (joncasses), des genêts (ginèsses) ou de la bruyère (bruga, burga).
Ethnotexte
AVIT PAUL ET LAGARRIGUE JEAN-MARIE
né en 1932 à Lauriol de Vabre-Tizac ; né en 1942 à Lauriol de Vabre-Tizac.
Transcription
Occitan
Français
« Apalhàvem ambe de fuèlhas o de falhièiras l’estiu. Tot l’estiu anàvem copar de falhièiras per apalhar, que clausiam las vacas tot l’estiu, cada ser lo bestial èra dedins. » (Jean-Marie Lagarrigue)
« Amassàvem de fèlhas per apalhar a l’estable, quand tombavan. Fasiam d’emonts e apèi las anàvem quèrre quand n’aviam besonh perque las podiam pas claure dedins que aviam pas pro plaça. Fasiam de gròsses emonts, que se molhèsson pas. » (Paul Avit / Jean-Marie Lagarrigue)
« Amassàvem de fèlhas per apalhar a l’estable, quand tombavan. Fasiam d’emonts e apèi las anàvem quèrre quand n’aviam besonh perque las podiam pas claure dedins que aviam pas pro plaça. Fasiam de gròsses emonts, que se molhèsson pas. » (Paul Avit / Jean-Marie Lagarrigue)
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